معدنی و فلزی

معدنی و فلزی


به اشتراک‌گذاری دانش اقدامی مهم برای حفظ مزیت‌های رقابتی و افزایش اثربخشی عملیاتی است. از این طريق، سازمان‌ها قادر به بهبود عملكرد عملياتي و مزيت رقابتي خود می‌باشند. سازمان‌ها از فناوری‌های پیشرفته دانشی در دستیابی به اهداف خود و تسهیل نوآوری و انتشار دانش در طول زنجیره تولید به منظور بهره‌وری، ارتقاء کیفیت و ایجاد مزیت رقابتی استفاده می‌کنند.
صنایع معدنی و فلزی نیز به عنوان یکی از قدیمی‌ترین و مهم‌ترین صنایع جهان از این قاعده مستثنی نیستند. پراکندگی بالا در نقاط مختلف عملیاتی ، بهره‌گیری از نیروی موقت و حجم بالای دروس‌آموخته‌ و تجارب خلق شده حین انجام پروژه‌ها از ویژگی‌های این صنعت است. جابجایی بالای کارکنان و نبود سازوکاری جهت کسب، ذخیره و به اشتراک‌گذاری دانش و تجارب آن‌ها، یادگیری جمعی را کاهش داده و صنعت معدن را با خطرات جدی مواجه می‌سازد. از این رو بهره‌گیری از سیستم‌های مدیریت دانش جهت اخذ و مدیریت دارایی‌هایی دانشی در صنایع معدنی و فلزی ضروری است.
سامانه‌های مدیریت دانش به منظور ایجاد و مدیریت مخازن ذخیره و توزیع دانش طراحی شده‌اند. ثبت و به‌روزرسانی دانش و به‌روش‌ها جهت ایجاد جریان دانشی در صنایع معدنی و فلزی در کنار اجرای مؤثر سیستم مدیریت دانش سبب ترویج نوآوری، کمک به بهبود فرآیندها و افزایش بهره‌وری می‌شود. هم‌چنین تاثیر به‌سزایی بر جلوگیری از فرسایش نیروی کار خواهد داشت. از آنجا که سازمان‌های معدن‌کاری عموما در قالب گروه‌هایی از شرکت‌های کوچک، مستقر در مناطقی کار می‌کنند که عملیات معدنی در آن‌ها در جریان است؛ یک سیستم مدیریت دانش می‌تواند سبب ارتقای همکاری و شکل‌گیری محیط کار دانشی و یادگیرنده شود. حوزه‌های تمرکز مدیریت دانش در صنایع معدنی و فلزی شامل کسب دانش ضمنی، ادغام و اکتساب دانش، بهره‌وری و اثربخشی، مدیریت دارایی‌های دانشی، بهبود فرآیندها، ایمنی و اشتراک دانش است.

Alcoa World Alumina

شرکت آلکوآ تولیدکننده بین‌المللی آلومینا و آلومینیوم اولیه با بیش از صد سال سابقه درتولید محصولات اولیه، محصولات نورد شده و راه‌حل‌های مهندسی در صنعت آلومینیوم است. آلکوآ با در اختیار داشتن بیش از ۶۰.۰۰۰ پرسنل در حدود ۳۰ کشور دنیا، سالانه درآمدی بالغ بر ۲۵ میلیارد دلار دارد.
بخش تولید آلومینیوم در مقیاس جهانی  (AWA) مسئول فرآیند Bayer است که شامل استخراج سنگ معدن بوکسیت و پالایش آن به آلومینا می‌شود. در هر یک از مراحل فرآیند Bayer می‌توان از به اشتراک‌گذاری مؤثر دانش و انتقال به‌روش‌ها سود جست، اما فعالیت‌های مدیریت دانش آلکوآ به طور خاص بر مرحلة پالایش متمرکز است. 

برنامه مدیریت دانش شرکت آلکوآ

برنامه مدیریت دانش شرکت آلکوآ (آلومینیوم)، بر انتقال به‌روش‌ها در سراسر ایستگاه‌های عملیاتی سازمان متمرکز است. این برنامه به طور رسمی در سال ۲۰۰۴ و زمانی آغاز شد که گروه پالایش، اولین انجمن خبرگی خود را راه‌اندازی کرد. در ۲۰۰۹، تلاش‌های مدیریت دانشی AWA با ایجاد گروه «تعالی تولید» گسترش یافت. وظایف این گروه عبارت است از:
•  طراحی و هدایت سیستم کسب‌وکار آلکوآ (ABS) که خود شامل مجموعه‌ای از استانداردهای تعیین کننده چگونگی  انجام کارها است؛
•  آغاز فرآیند تولید، بهره‌وری و بهبود کیفیت محصول و بازنگری‌های عملیاتی و همچنین جلسات متمرکز در واحد عملیاتی؛
•  اجرا و پیگیری تمام فعالیت‌های مدیریت دانش اعم از انجمن‌های خبرگی و شکل‌گیری تیم‌های مجازی فراگیر؛
از سال ۲۰۰۴، تیم مدیریت دانش AWA، چهار فرآیند اصلی را به‌منظور تسهیل انتقال به‌روش‌ها در سراسر نقاط عملیاتی پیاده‌سازی و اجرا کرد.

عوامل کلیدی موفقیت تیم مدیریت دانش آلکوآ

تیم مدیریت دانش آلکوآ به عوامل موفقیت کلیدی زیر برای برنامه مدیریت دانش خود اشاره می‌کند:
•  مدیریت دانش به‌طور رسمی توسط مدیران ارشد به رسمیت شناخته شده است.
•  انتقال به‌روش‌ها برای سازمان، به عنوان یک تسهیل‌کننده کلیدی شناخته می‌شود.
•  تیم مدیریت دانش بیشترین بازخورد ممکن را از مشتریان داخلی جمع‌آوری کرده و رویکردهای خود را بهبود می‌دهد. همچنین تضمین می‌کند که کارکنان ارزش کافی از زمانی که به KM اختصاص می‌دهند را دریافت می‌دارند.
•  تیم مدیریت دانش برای کمک به پرسنل در انجام وظایف خود، بر فناوری تمرکز کرده و خود را درگیر برخورد رودررو نمی‌کند. پشتیبانی قوی و درخواست نتایج از تیم مدیریت دانش، موجب تفکر انتقادی درباره بهبود فعالیت‌های کسب‌وکار شده است.
•   مستندسازی به‌روش‌ها باید به آسانی صورت پذیرد و بین فعالیت‌هایی که از به‌روش‌های جدید استفاده می‌کنند و شرایطی که افراد فقط نیازمند دسترسی به اطلاعات و تخصص می‌باشند، تمایز قائل شد.

مشاوران توسعه آینده در صنایع معدنی و فلزی

شرکت هلدینگ توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) با هدف سرمایه‌گذاری در بخش معادن و صنایع معدنی کشور فعالیت می‌کند. گستردگی و تنوع بالای دانش و تجربه سازمانی و ماهیت پروژه‌‌محور این هلدینگ منجر به همکاری این شرکت با مشاوران توسعه آینده جهت کسب و نگهداری منابع دانشی در ستاد مرکزی و ۶ شرکت زیرمجموعه شد. این همکاری در آذرماه ۱۳۹۳ آغاز شده و تاکنون ادامه دارد. از جمله راهکارهای استفاده شده در این هلدینگ می‌توان به مستندسازی تجارب خبرگان کارخانه کک‌سازی زرند ایرنیان در دی‌ماه سال ۱۳۹۲ و تدوین چند جلد کتاب و مولتی‌مدیا اشاره کرد. 
 

پیاده‌سازی مدیریت دانش در شرکت فولاد هرمزگان
پیاده‌سازی مدیریت دانش در شرکت فولاد هرم ...
ارزیابی بلوغ و تدوین مسیر توسعه مدیریت دانش در شرکت فراطرح فولاد
ارزیابی بلوغ و تدوین مسیر توسعه مدیریت د ...
پیاده‌سازی مدیریت دانش در صنعت فولاد
طرح جامع مدیریت دانش در شرکت ایده‌پردازا ...
داستان‌سرایی ابزاری جهت تسهیم دانش در سازمان
داستان‌سرایی ابزاری جهت تسهیم دانش در سا ...
مدیریت دانش در  PMBOK
تجزیه و تحلیل مدیریت دانش در PMBOK با ر ...
آیا می‌توان مدیریت دانش را بدون ارزیابی عملکرد، پیاده‌سازی نمود؟
چگونه اثربخشی مدیریت دانش را اندازه گیری ...
ISO 30401: تحقق مدیریت دانش از طریق کاربردی شدن
ISO 30401: تحقق مدیریت دانش از طریق کارب ...
مهندس توکلی _ سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور
سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، به دلیل نقش مهم در تولید اطلاعات پایه زمین‌شناسی و کشف ذخایر معدنی، ناچار به جمع‌آوری، استانداردسازی و حفظ دانش ارزشمند حاصل از سال‌ها تلاش و هزینه است. با توجه به وظایف تخصصی سازمان و ماموریت‌های صحرایی، بخش عمده‌ای از دانش آن به شکل تجربه و دانش ضمنی به دست آمده که مکتوب نشده و با خروج حدود یک پنجم از نیروی‌های متخصص و پیش‌بینی خروج ۱۵۰ نفر دیگر طی پنج سال آینده، این دانش مهم از دست خواهد رفت.
سازمان با همکاری شرکت مشاوران توسعه آینده، نرم‌افزار مدیریت دانش را بر اینترانت خود نصب کرده و ۵۰۰ نفر از کارکنان را برای استفاده از آن آموزش داده است. این نرم‌افزار امکان ثبت، طبقه‌بندی و ارزیابی دانش، جلسات هم‌اندیشی و ثبت مستندات را فراهم می‌کند. نتایج این طرح شامل ثبت و طبقه‌بندی دانش، بهبود فرهنگ تبادل دانش، توسعه شبکه دانشی قابل دسترس، صرفه‌جویی در زمان و هزینه، افزایش بهره‌وری، اصلاح فرآیندهای کاری و جلوگیری از تکرار خطاها، و همچنین ایجاد نظام‌های ارتقا و جبران خدمات مبتنی بر ثبت و به اشتراک‌گذاری دانش بوده است.
 
هلدينگ میدکو

هلدینگ میدکو از اوایل دهه نود توسعه مدیریت دانش را با همکاری مشاوران توسعه آینده آغاز نمود. اجرای مدیریت دانش در میدکو با یک پروژه پایلوت در سطح ستاد آغاز شد و به سرعت در شرکت های زیرمجموعه توسعه پیدا...

صنایع مس شهید باهنر

عدم مشارکت نیروی انسانی در فعالیت‌های مدیریت دانش به عنوان یکی از چالش‌های سازمانی شناخته شده است. لذا بسیاری از سازمان‌های کشور به هنگام پیاده‌سازی مدیریت دانش در سازمان خود با ای...