طرح بازارایی ساختار سازمانی، بازطراحی و ارزیابی مشاغل صنعت نفت ایران، پس از سالها تلاشی ساختیافته و مطالعاتی در برابر این پرسش بوده است: "ساختار صنعت نفت ایران چگونه باید باشد؟". علیرغم تعجیلاتی که معمولاً در دستیابی به خروجی چنین طرحهایی وجود دارد، این طرح بهصورت سازماندهی شده از تعریف مسئله، تعریف سناریوهای اجرای طرح، شناسایی برترین مشاور بینالمللی و انتخاب گزینه برتر شروع و مراحل آن گامبهگام با حمایت وزیر محترم نفت و همراهی تمامی ذینفعان در ستاد وزارت نفت و چهار شرکت اصلی طی شد.
پروژه مدیریت دانش طرح بازارایی ساختار سازمانی، بازطراحی و ارزیابی مشاغل صنعت نفت ایران در ابتدای سال 1398 با حمایت معاونت محترم توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت، جناب آقای دکتر فرزین مینو و نیز مساعدت ریاست محترم موسسه مطالعات بین المللی انرژی جناب آقای دکتر مبینی با مجری¬گری شرکت مشاوران توسعه آینده آغاز شد. هدف کلی این پروژه مستندسازی تجارب مدیریتی طرح بازارایی ساختار سازمانی، بازطراحی و ارزیابی مشاغل صنعت نفت ایران با رویکرد استخراج دانش انسانمحور بوده است تا با اخذ دانشهایی اعم از دروسآموخته و تجارب، راهکارها، موفقیتها و ناکامیها و دیدگاهها پیرامون موضوعات کلیدی مدیریتی پیش آمده در طرح توانا، از خبرگان فعال در این پروژه، مجموعهای ارزشمند برای آیندگان به یادگار بگذارد.
برخی از مهمترین اهداف مورد انتظار از اجرای پروژه مدیریت دانش طرح بازارایی ساختار سازمانی، بازطراحی و ارزیابی مشاغل صنعت نفت ایران در شکل زیر قابل مشاهده است:
این طرح مبتنی بر متدولوژیها و تکنیکهای مدیریت دانش پروژه همچون مرور بعد از اقدام (AAR) و انتقال دانش پروژه در ساختاری یکپارچه و در فرمت قریب به 40 جلسه فردی (120 نفر-ساعت کارگاههای گروهی) با حضور خبرگان و دست اندرکاران پروژه و همچنین چندین جلسه تحلیل، بررسی، بازبینی و مرور، اجرایی شد.
طرح مذکور در شش فاز کلی شناخت طرح (تشکیل تیم اجرایی، مطالعات اولیه، برنامهریزی پروژه و استخراج درخت فیلدهای دانشی)، کسب دانش طرح، تدوین بسته های دانشی طرح، مدیریت و ساماندهی اسناد و مدارک طرح، تدوین مستندهای نهایی طرح و استقرار سامانه نرمافزاری مدیریت دانش (به همراه بارگذاری بستههای دانشی و اسناد و مدارک) به انجام رسیده است. خروجی نهایی طرح نیز به شرح زیر میباشد:
رویه جامع طرح بازارایی ساختار سازمانی، بازطراحی و ارزیابی مشاغل صنعت نفت ایران
پس از مطالعه
مستندات این طرح از جمله پروپوزال ارائه شده توسط شرکت ADL و مستندات هر یک از فازهای اجرایی طرح، همچنین گردآوری و یکپارچهسازی اطلاعات حاصل از جلسات مصاحبه، تیم اجرایی
مدیریت دانش این رویه جامع را تهیه و تدوین کرد. این کتاب منبع بسیار خوبی برای پروژههای مشابه چه در صنعت نفت و چه در سایر صنایع کشور بوده و تجارب و دانش فنی مشاور بینالمللی و نیز تیم کارفرمای درونی در آن گردآوری شده است.
گنجینه تجارب مدیریتی طرح بازارایی ساختار سازمانی، بازطراحی و ارزیابی مشاغل صنعت نفت ایران
این کتاب دومین خروجی پروژه مدیریت دانش طرح بازارایی ساختار سازمانی، بازطراحی و ارزیابی مشاغل صنعت نفت ایران است. محتوای این کتاب شامل تجارب و درسآموختههای مهم 8 خبره صنعت پیرامون بحث ساختار و منابع انسانی، طی 15 جلسه میباشد. این خبرگان از اعضای شورای راهبری این طرح بودهاند و در نتیجه تجارب مربوط به این طرح از سطوح کلان نیز مورد بحث قرار گرفته و در کتاب درج شده است. تجارب طرح از دیدگاه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران.
گنجینه تجارب فنی طرح بازارایی ساختار سازمانی، بازطراحی و ارزیابی مشاغل صنعت نفت ایران
این کتاب آخرین خروجی پروژه مدیریت دانش طرح بازارایی ساختار سازمانی، بازطراحی و ارزیابی مشاغل صنعت نفت ایران است. پس از برگزاری بیش از 40 جلسه مصاحبه و 5 جلسه بازنگری پس از اقدام با نمایندگان هر یک از شرکتهای اصلی و نیز ستاد وزارت نفت، تیم اجرایی مدیریت دانش توانست با دستهبندی موضوعات مختلف که توسط هر یک از افراد در جلسات مجزا و نیز گروهی بیان شده بود، دانش و تجارب این طرح ملی را اخذ و آن را به رشته تحریر درآورد. این کتاب تجارب و دیدگاههای مدیران و کارشناسان 4 شرکت اصلی و نیز ستاد وزارت نفت، پیرامون این طرح را با دستهبندی موضوعات مختلف، مورد بحث قرار داده است که سرفصلهای اصلی آن به شرح زیر میباشد:
• تجارب طرح از دیدگاه وزارت نفت؛
• تجارب طرح از دیدگاه شرکت ملی نفت ایران؛
• تجارب طرح از دیدگاه شرکت ملی گاز ایران؛
• تجارب طرح از دیدگاه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران؛ مستندسازی تجارب تیم چنین طرح مهمی در صنعت نفت کشور که با حضور یکی از بهترین مشاوران بین المللی حوزه طراحی ساختار سازمانی اجرا شده بود، تجربهای کاملاً تازه برای مدیریت دانش در ایران بوده است و جز با همکاری تنگاتنگ اعضای راهبری طرح از معاونت محترم وزیر نفت تا موسسه مطالعات بینالمللی انرژی ممکن نبود. امید است اجرا و خروجی این پروژه بتواند راهنمایی برای اجرای این گونه طرحها در سایر صنایع کشور عزیزمان ایران باشد.