مدیریت تغییر موفق نیازمند تعهد و پشتیبانی مدیران اجرایی و ارشد سازمان است. حمایت رهبران ارشد سازمان مهمترین عامل افزایش مشارکت و حمایت از تغییرات آتی توسط کارکنان میباشد. بر اساس نظرسنجی انجام شده از 575 مدیر پروژههایی که با هدف ایجاد تغییر در سازمانها پیادهسازی میشوند، 84% از شرکتکنندگان اهمیت پشتیبانی و مشارکت مدیران ارشد سازمان را در پیشبرد اهداف معین، "کاملا مهم" توصیف کردند.
همانند تمامی برنامههای تغییر، پروژه مدیریت دانش نیز نیازمند پشتیبانی و حمایت مدیریت ارشد سازمان است. طبق پژوهشهای صورت گرفته حمایت قوی مدیران اجرایی برای پروژههای دانشمحور مبتنی بر تغییر حیاتی است. اثرات پشتیبانی مدیران ارشد در برنامه
مدیریت دانش به قرار زیر است:
• ارسال پیامی به کارکنان سازمان با مضمون اهمیت مدیریت دانش و یادگیری جمعی برای موفقیت سازمان؛
• تخصیص بودجه و سایر منابع برای آمادهسازی زیرساختهای پروژه؛
• تسهیل در دستیابی به دانشهای مورد نیاز سازمان.
جهتگیری شخصی از سوی یک مدیر ارشد ممکن است برای مدیریت دانش لازم نباشد، اما قطعا به پیشبرد اهداف پروژه کمک میکند. یک تیم مدیریت ارشد که حقیقتا متعهد به پروژه است برخی از جنبههای یک فرهنگ دانش محور را ایجاد کرده و از ایجاد تغییرات ناشی از مدیریت دانش در ارزیابی عملکرد به عنوان کلید افزایش انگیزه کارکنان، حمایت میکند. علاوه بر این، احتمال تخصیص زیرساختهای سازمانی مناسب برای پیادهسازی مدیریت دانش از سوی راهبران حامی، افزایش مییابد.
اهمیت سرمایههای دانشی در ستاد وزارت اقتصاد و دارایی، مدیران ارشد را بر آن داشت تا در راستای ثبت، نگهداری، به اشتراکگذاری و بهکارگیری دانشهای تولیدشده، پیادهسازی طرح جامع مدیریت دانش را در 6 فاز اجرایی شامل ارزیابی بلوغ، طراحی ساختار، فرهنگسازی، انجمنهای خبرگی و راهاندازی
سامانه مدیریت دانش در دستور کار خود قرار دهند.
پس از شروع فاز شناخت و بنا بر تصمیمات گرفتهشده، جلساتی مابین مدیران کل تمامی معاونتها و مراکز و تیم اجرایی مدیریت دانش به منظور توجیه و همراهسازی مدیران و کارشناسان زیرمجموعه در مسیر استقرار پروژه به صورت مجزا برگزار شد. موارد زیر از سایر اهداف برگزاری این جلسات بود:
• ارائه توضیحاتی در خصوص اهمیت پیادهسازی مدیریت دانش در ستاد وزارتخانه؛
• آشنایی با نقطه نظرات و پیشنهادات مدیران جهت همراستایی میان اهداف پروژه و سازمان؛
• شفافسازی در خصوص انتظارات از مدیریت دانش توسط مدیران.
بنابراین جلساتی به تفکیک هر معاونت با حضور معاونین وزیر به همراه تمام مدیران کل زیرمجموعه، مدیران مراکز ستاد و دفتر وزارتی برگزار شد.
در ابتدای هر جلسه مدیر متولی پروژه مدیریت دانش در وزارت امور اقتصادی و دارایی در خصوص اهمیت مدیریت دانش در وزارتخانه به ایراد سخنرانی پرداختند. در ادامه جلسه نیز هر یک از مدیران کل در خصوص چالشها و مسائل پیادهسازی مدیریت دانش توضیحاتی را ارائه دادند. تیم مشاور نیز پس از اخذ تمام نظرات، سوالهای پیشآمده در خصوص پروژه را پاسخ داده و در نهایت به اجماع رسیدند.
حضور معاونتهای وزیر امور اقتصادی و حقوقی و مجلس در این جلسات و تاکید آنان بر مشارکت حداکثری زیرمجموعه خود در تمامی مراحل پروژه، اهمیت برگزاری نشستهایی از این دست را یادآور شد. برگزاری این جلسات موجب افزایش همکاری و حضور بالاترین سطوح سازمانی اعم از مدیران کل، معاونین و روسای گروه در جلسات مصاحبه شناخت و جلسات استخراج حوزههای دانشی شد.