اهمیت توجیه زودهنگام مدیران ارشد در افزایش مشارکت کارکنان زیرمجموعه

هدی عباسی    هدی عباسی
   کارشناس ارشد مدیریت دانش
  

تاریخ انتشار:
1399/12/20
مدیریت تغییر موفق نیازمند تعهد و پشتیبانی مدیران اجرایی و ارشد سازمان است. حمایت رهبران ارشد سازمان مهم‌ترین عامل افزایش مشارکت و حمایت از تغییرات آتی توسط کارکنان می‌باشد. بر اساس نظرسنجی انجام شده از 575 مدیر پروژه‌هایی که با هدف ایجاد تغییر در سازمان‌ها پیاده‌سازی می‌شوند، 84% از شرکت‌کنندگان اهمیت پشتیبانی و مشارکت مدیران ارشد سازمان را در پیشبرد اهداف معین، "کاملا مهم" توصیف کردند.
پیاده‌سازی مدیریت دانش
همانند تمامی برنامه‌های تغییر، پروژه‌ مدیریت دانش نیز نیازمند پشتیبانی و حمایت مدیریت ارشد سازمان است. طبق پژوهش‌های صورت گرفته حمایت قوی مدیران اجرایی برای پروژه‌های دانش‌محور مبتنی بر تغییر حیاتی است. اثرات پشتیبانی مدیران ارشد در برنامه مدیریت دانش به قرار زیر است:
•  ارسال پیامی به کارکنان سازمان با مضمون اهمیت مدیریت دانش و یادگیری جمعی برای موفقیت سازمان؛
•  تخصیص بودجه و سایر منابع برای آماده‌سازی زیرساخت‌های پروژه؛
•  تسهیل در دستیابی به دانش‌های مورد نیاز سازمان.

جهت‌گیری شخصی از سوی  یک مدیر ارشد ممکن است برای مدیریت دانش لازم نباشد، اما قطعا به پیشبرد اهداف پروژه کمک می‌کند. یک تیم مدیریت ارشد که حقیقتا متعهد به پروژه است برخی از جنبه‌های یک فرهنگ دانش محور را ایجاد کرده و از ایجاد تغییرات ناشی از مدیریت دانش در ارزیابی عملکرد به عنوان کلید افزایش انگیزه کارکنان، حمایت می‌کند. علاوه بر این، احتمال تخصیص زیرساختهای سازمانی مناسب برای پیاده‌سازی مدیریت دانش از سوی راهبران حامی، افزایش می‌یابد.
اهمیت سرمایه‌های دانشی در ستاد وزارت اقتصاد و دارایی، مدیران ارشد را بر آن داشت تا در راستای ثبت، نگهداری، به‌ اشتراک‌گذاری و به‌کارگیری دانش‌های تولیدشده، پیاده‌سازی طرح جامع مدیریت دانش را در 6 فاز اجرایی شامل ارزیابی بلوغ، طراحی ساختار، فرهنگ‌سازی، انجمن‌های خبرگی و راه‌اندازی سامانه مدیریت دانش در دستور کار خود قرار دهند.
پس از شروع  فاز شناخت و بنا بر تصمیمات گرفته‌شده، جلساتی مابین مدیران‌ کل تمامی معاونت‌ها و مراکز و تیم اجرایی مدیریت دانش به منظور توجیه و همراه‌سازی مدیران و کارشناسان زیرمجموعه در مسیر استقرار پروژه به صورت مجزا برگزار شد. موارد زیر از سایر اهداف برگزاری این جلسات بود:
•  ارائه توضیحاتی در خصوص اهمیت پیاده‌سازی مدیریت دانش در ستاد وزارتخانه؛
•  آشنایی با نقطه نظرات و پیشنهادات مدیران جهت همراستایی میان اهداف پروژه و سازمان؛
•  شفاف‌سازی در خصوص انتظارات از مدیریت دانش توسط مدیران.

بنابراین جلساتی به تفکیک هر معاونت با حضور معاونین وزیر به همراه تمام مدیران کل زیرمجموعه، مدیران مراکز ستاد و دفتر وزارتی برگزار شد. 
در ابتدای هر جلسه مدیر متولی پروژه مدیریت دانش در وزارت امور اقتصادی و دارایی در خصوص اهمیت مدیریت دانش در وزارتخانه به ایراد سخنرانی ‌پرداختند. در ادامه جلسه نیز هر یک از مدیران کل در خصوص چالش‌ها و مسائل پیاده‌سازی مدیریت دانش توضیحاتی را ارائه دادند. تیم مشاور نیز پس از اخذ تمام نظرات، سوال‌های پیش‌آمده در خصوص پروژه را پاسخ داده و در نهایت به اجماع رسیدند.
حضور معاونت‌های وزیر امور اقتصادی و حقوقی و مجلس در این جلسات و تاکید آنان بر مشارکت حداکثری زیرمجموعه خود در تمامی مراحل پروژه، اهمیت برگزاری نشست‌هایی از این دست را یادآور شد. برگزاری این جلسات موجب افزایش همکاری و حضور بالاترین سطوح سازمانی اعم از مدیران کل، معاونین و روسای گروه در جلسات مصاحبه شناخت و جلسات استخراج حوزه‌های دانشی شد.
 


آغاز سفری هوشمندانه: مدیریت دانش در ستاره اول، پلی به سوی نوآوری
آغاز سفری هوشمندانه: مدیریت دانش در ستار ...
مشاوران توسعه آینده؛ 20 سال راهکارهای نوآورانه مدیریت دانش
مشاوران توسعه آینده؛ 20 سال راهکارهای نو ...
4 شاخص کلیدی عملکرد برای سنجش اثربخشی پایگاه دانش
4 شاخص کلیدی عملکرد برای سنجش اثربخشی پا ...
برگزاری جلسات مصاحبه شناخت و استخراج فیلدهای دانشی در شرکت ملی پست
برگزاری جلسات مصاحبه شناخت و استخراج فیل ...
برگزاری جلسه انجمن خبرگی در آریاساسول
برگزاری جلسه انجمن خبرگی در شرکت آریاساس ...
پیاده‌سازی مدیریت دانش در شرکت فولاد هرمزگان
پیاده‌سازی مدیریت دانش در شرکت فولاد هرم ...
صنایع یاس ارغوانی
مهندس طاهری- صنایع یاس ارغوانی
نظام جامع مدیریت دانش با همکاری سازنده و تعهد کاری مجموعه مشاوران توسعه آینده توسط شرکت مهندسی صنایع یاس ارغوانی در مدیریت امور فناوری اطلاعات بانک ملت، با موفقیت پیاده‌سازی شد.
با عنایت به این موضوع که استفاده افراد از فرآیندها و ابزارهای مدیریت دانش و مشارکت در این مهم کاملاً امری فرهنگی است؛ کماکان جهت مشارکت حداکثری همکاران و اثربخش‌سازی دانش‌ها و تجارب اشتراک‌گذاری‌شده در ابتدای مسیر هستیم. همچنین امیدواریم با همکاری و رهنمودهای ارزنده تیم مشاوران توسعه آینده به موفقیت کامل در این مسیر نائل آییم

 
شرکت پتروشيمی رازی
مهندس اقتداریان- شرکت پتروشيمی رازی
مشاوران توسعه آینده به‌عنوان اولین شرکت ایرانی که از سال ۱۳۸3 در حوزه مدیریت دانش فعالیت داشته، توانسته است با بکارگیری روش‌های نوین و به‌روزآوری شیوه‌های کاری در صنایع بزرگ کشور ایفای نقش نماید. این نقش آفرینی با کشف، استخراج و غنی‌سازی دانش سازمانی و بهبود روش‌های انجام کار، به شکل چشم‌گیری در طیف وسیعی از مشتریان منجر به کاهش دوباره‌کاری‌ها، افزایش مزیت رقابتی و تاب‌آوری آن‌ها در فضای کسب‌و‌کار شده است.
شرکت ملی گاز ایران
مهندس صدری- شرکت ملی گاز ایران
جمع‌آوری قریب به 1500 بسته دانشی ارزشمند از 50 مدیر ارشد و خبره شرکت ملی گاز ایران ،کاری دشوار اما کم نظیر بود که تیم اجرایی و کارشناسان به خوبی از عهده آن بر آمدند.
شهرداری منطقه 10
مهندس شریف زاده- شهرداری منطقه 10
در سال ۱۳۹۱ به همت اداره آموزش شهرداری منطقه ۱۰ تهران، سیستم مدیریت دانش شهرداری منظقه ۱۰ راه‌اندازی شد. با همکاری شرکت مشاوران توسعه آینده مراحل شناخت، SWOT، شناسایی فیلدهای دانشی شهرداری، مصاحبه با خبرگان و... انجام پذیرفت و در نهایت با نصب نرم‌افزار مدیریت دانش، سامانه شهرداری منطقه ۱۰ راه‌اندازی شد. شهرداری منطقه ۱۰ تهران اولین شهرداری در سراسر کشور است که دارای این سامانه بوده و به‌طور فعالانه نسبت به استخراج و اشتراک دانش کارکنانش اقدام می‌نماید.  توسعه مشارکت عمومی کارکنان در فرآیندهای سازمانی، توسعه یادگیری در سطح کارکنان، پرهیز از دوباره‌کاری، کاهش هزینه‌ها و... بخشی از ثمرات راه‌اندازی این سیستم می‌باشد.
وزارت راه و ترابری
دکتر جعفرپور- مدیر دانش اسبق وزارت راه و ترابری
آینده شرکت مشاوران توسعه آینده در حوزه مدیریت دانش بسیار درخشان است. این شرکت آغازگر خوبی برای مدیریت دانش در ایران بوده است.
راهداری و حمل و نقل جاده‌ای
دکتر فلاح کهن- مسئول مدیریت دانش سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای

کادر مجرب و دانش آموخته شرکت مشاوران توسعه آینده با پیاده‌سازی سیستم مدیریت دانش و استقرار نرم‌افزار مرتبط به همراه ارائه بیش از ۱۶۰۰ نفر ساعت آموزش و ثبت ۱۸۰ بسته دانشی گامی بلند در جهت دستیابی به اهداف دانشی و ارتقاء بینش کارکنان سازمان برداشته است.
 
هلدینگ کشاورزی پارس
مهندس تهرانخواه- هلدینگ کشاورزی پارس
شرکت گسترش کشاورزی و دامپروری فردوس پارس با همکاری شرکت مشاوران توسعه آینده، توانست ضمن جمع‌آوری تجربیات مربوط به "طراحی و ساخت گلخانه‌ها" بستر نرم‌افزاری مناسبی را برای درج تجربیات جدید طراحی گلخانه‌ها ایجاد و مورد بهره‌برداری قرار دهد.
شرکت مادر تخصصی مدیریت ساخت و تهیه کالای آب و برق (ساتکاب)
دکتر لطیفی- شرکت مادر تخصصی مدیریت ساخت و تهیه کالای آب و برق (ساتکاب)
به دنبال گسترش فعالیت‌های شرکت ساتکاب، ایجاد بانک دانشی و آشنایی افراد با تکنیک‌های مدیریت دانش امری الزامی محسوب می‌شد که شرکت مشاوران توسعه آینده با ارائه خدمات تخصصی در این حوزه توانست ما را در این امر یاری کند.
هلدينگ میدکو

هلدینگ میدکو از اوایل دهه نود توسعه مدیریت دانش را با همکاری مشاوران توسعه آینده آغاز نمود. اجرای مدیریت دانش در میدکو با یک پروژه پایلوت در سطح ستاد آغاز شد و به سرعت در شرکت های زیرمجموعه توسعه پیدا...

پالایش نفت تهران

شرکت پالایش نفت تهران به عنوان یکی از بزرگترین و قدیمی‌ترین پالایشگاه‌های کشور از سال ۱۳۸۷ سفر مدیریت دانشی خود را با مشاوران توسعه آینده آغاز نمود. در آن سال‌ها بسیاری در مورد کارایی ا...

صنایع مس شهید باهنر

عدم مشارکت نیروی انسانی در فعالیت‌های مدیریت دانش به عنوان یکی از چالش‌های سازمانی شناخته شده است. لذا بسیاری از سازمان‌های کشور به هنگام پیاده‌سازی مدیریت دانش در سازمان خود با ای...